Khamis, 22 April 2010

Blind date


“Kenape pandang orang macam nak telan je?”

“Err.. awak ni umur berape? Kat facebook tulis 15 tahun. Tapi nampak macam bukan 15 tahun je”

Cis budak ni. Aku sekeh baru tau. Berterus-terang sangat. Tau lah aku ni nampak tua.

“Err.. akak 18 tahun la. Saje je tulis 15 tahun. Akak suka kawan dengan budak-budak. He3. Nape? Tak sudi.?” keningku terangkat.

“Orr.. Apehal akak nak date gan saya? Jangan rogol saya kak. Saya teruna lagi” muka macam takut buat-buat.

Kuram asam punyer budak!!

“ISh3. Takkan lah akak nak buat gitu. Kesian kat Hafiz. Nanti takde dah perempuan yang nak kat Hafiz. Hehe. Ha!! Hafiz sunyi tak duk kat rumah? Dah lama tak gi holiday?” buat muka baik.

“Boring la. Abang gan kakak semua kat oversea. Dah setengah tahun tak gi holiday kat mane-mane. Papa tu busy je. Duit dah banyak. Tapi nak cari lagi duit. Body guard tu pulak asyik kejar saya je. Nak gi dating pun tak boleh. Ni pun saya lari-lari tau. Akak nak tau,…aaa….bbb…ccc….zzz…” tah bila budak ni nak berenti cakap.

5 minit berlalu..

“Err.. kenapa akak senyap?” buat muka pelik konon.

“Hafiz cakap tak berhenti. Macam mana akak nak cakap.” Muka menyampah.

“Sory la akak. Saya memang macam ni” senyap la pulak.

“Nak gi jalan tak? Holiday..” aku cuba tersenyum.

“Tapi sekarang bukan cuti sekolah la kak. Mane boleh jalan. Nanti papa marah pulak. Akak ni dari agensi Traveling ke?” ikhlas je Tanya.

“Kalau akak cakap Hafiz kena culik, agak nye papa Hafiz marah tak?” cover-cover muka baik.

“Tak kot. Oww.. nak menipu la ni? Tapi, try bagi sabab kenapa saya kena percaya dengan akak..” Hafiz ni banyak songeh.

“Akak dah book tiket ke Jepun. Ikut awak la nak ikut ke tak nak. Tapi, jangan nyesal.” Buat muka merajuk.

“Waaa.. best tu.. Bila nak pergi? Barang-barang saya macam mane?”

“Petang ni. Pergi ambik senyap-senyap. Jom”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hafiz masuk melalui pintu belakang. Aku ade agenda tersendiri kat pagar depan. Ha3

Ting tong..

“Sekejap ya..” Bibik Hafiz la tu.

“Maaf ye. Zulaikha ade kak?” muka slumber aku.

“Di sini ngak ada yang bernama Zulaika kok. Pasti cik ini tersilap orang. Di rumah lain kali” mujur aku paham loghat Indon dia.

“Tapi semalam saya yang hantar dia kat sini. Dia cakap ni rumah dia. Dia hutang dengan saya RM50. Dia cakap nak bayar hari ni.” Nada serius.

“Sebentar ya. Pak Karim!! Mari ke sini sebentar. Bantuin embak kok!!” cuak lah tu.

“Ya. Ade ape dik?” comel pulak Pak Karim.

“Saya nak jumpa dengan Zulaikha. Dia ade kat dalam ke?”

Pak Karim dan bibik tu berbisik-bisik. Macam berbincang. Tah ape tah. Malas nak dengar.

“Zulaikha tak balik lagi. Nanti saya bagi tau dia cik datang. Cik nak pesan ape-ape ke?” Pak Karim pandang aku semacam.

“Cakap kat dia, saya datang ambik duit esok ye. Terima kasih.” Aku berlalu. Tu pun sebab Hafiz buat isyarat suruh blah. Ha3.

Hafiz bawak 2 beg. Aku rasa nak sekeh je dia. Nanti mahal la kena bayar kat air port. Ish budak ni.

“Pak Karin tu bodohkan akak. Akak cakap nak jumpa Zulaikha. Dia cakap Zulaikha keluar. Ceh.. Menipu.” Muka menyampah.

“Ha3. Pak Karim tu ambik kursus jaga Dato’-Dato’ tau. Jangan main-main” Hafiz buat muka perli.

“Patut la pelik semacam. Jom lah. Akak nak culik Hafiz. Jom duk rumah akak dulu. Tapi mata kena tutup. Sory” aku mengambil kain dan menutup matanya.

“Tak nak la macam ni. Akak..!!!!” jerit je tau.

1 comments:

DiNieezyANe berkata...

Tak baik menculik tau.
Ko ni.. haha

 

Hana - The StoryTeller a.k.a. Penglipur Lara Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template